Zo kom je als 50-plusser sneller aan een nieuwe baan

Zo kom je als 50-plusser sneller aan een nieuwe baan

Zo kom je als 50-plusser sneller aan een nieuwe baan

Op een arbeidsmarkt die steeds jonger wordt, kan het als 50-plusser lastig zijn om een nieuwe baan te vinden. Jezelf tussen jongere concurrenten staande houden is niet altijd even eenvoudig. Over 50-plussers bestaan namelijk een aantal vooroordelen die moeilijk lijken weg te gaan. Zo zouden 50-plussers minder kneedbaar zijn, moeizaam in de omgang met andere collega’s zijn en werkzaamheden minder snel eigen maken. Leeftijd zegt helemaal niks over jouw ambities en er zijn juist genoeg redenen om een 50-plusser aan te nemen. Wat de voordelen zijn en hoe je jezelf het beste presenteert in de arbeidsmarkt als 50-plusser lees je in deze blog. 

De voordelen van een 50-plusser 

Een groot voordeel is de grote hoeveelheid werkervaring die 50-plussers met zich meebrengen. Ze weten wat er van hen verwacht wordt en hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Daarnaast is er minder vaak sprake van Job-hoppers en heeft deze leeftijdsgroep gemiddeld een hogere loyaliteit en een stabieler privéleven, wat zorgt dat zij zich beter kunnen focussen op werk. 

Er niet meer in geloven 

Het er niet meer in geloven dat er nog kans is op een nieuwe baan is een grote valkuil voor 50-plussers. Iets wat totaal niet nodig is, werkgevers mogen zich gelukkig prijzen met een nieuwe werknemer die zoveel vaardigheden en ervaringen meebrengt. Probeer daarom er in te geloven en ga solliciteren op de vacatures die jou aanspreken. 

Veranderingen bij het solliciteren

Het sollicitatieproces heeft de afgelopen jaren heel wat veranderingen ondergaan. Het grootste deel van de vacatures zijn online te vinden en zo ook het grootste deel van het sollicitatieproces. Probeer dus met de tijd mee te gaan en gebruik te maken van de juiste kanalen zoals LinkedIn en vacatureplatforms. 

Benadruk de voordelen

Het is goed om de voordelen te benadrukken die jouw leeftijd met zich meebrengen. Zo is het een groot voordeel wanneer je niet meer aan vaste vakanties/tijden vastzit omdat er geen kleine kinderen meer zijn, dit maakt jou een flexibele werknemer. 

Werk aan je cv

Het aanpassen van je cv bij de functie waarvoor je gaat solliciteren kan relevant zijn. Zijn er werkzaamheden bij deze functie die lijken op werkzaamheden die jij hebt verricht bij een vorige baan? Beschrijf deze uitvoerig. 

Sta open om nieuwe dingen te leren

Het kan zo zijn dat er in een vacature om vaardigheden wordt gevraagd waar jij nog niet over beschikt. Het is daarom altijd goed om open te staan om nieuwe dingen te leren en dit ook aan te geven in het sollicitatiegesprek of de motivatiebrief. Wees niet bang om bij te leren wat betreft digitaliseringen. Veel werkgevers bieden ook trainingen en cursussen op dit gebied aan om het jou gemakkelijker te maken. 

Blijf netwerken 

Netwerken is een hele goede manier om aan een nieuwe baan te komen. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent en deel het op jouw sociale mediakanalen. Misschien kennen deze mensen wel iemand die een vacature open heeft staan die goed bij jouw ambities aansluit. 

Tot slot 

Focus je dus zeker niet op je leeftijd, maar geef aandacht aan alle waardevolle elementen die jij met jouw kennis, vaardigheden en ervaringen met je meebrengt. Durf om hulp te vragen en te delen wat jouw wensen in de arbeidsmarkt zijn en ga aan de slag met solliciteren. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media