De intentieverklaring | Wat is het precies?

De intentieverklaring | Wat is het precies?

De intentieverklaring | Wat is het precies?

Wat is een intentieverklaring? En hoe krijg ik een intentieverklaring? Wij vertellen je er alles over!

De intentieverklaring: wat is het precies?

Sta je op het punt een financiële verplichting aan te gaan, zoals een hypotheek of huurovereenkomst? Dan heb je misschien een intentieverklaring nodig. Wij vertellen je er alles over. 

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een gedeelte op de werkgeversverklaring en laat zien dat de werkgever de intentie heeft de werknemer een vast contract te bieden. De intentieverklaring wordt ingevuld door de werkgever op verzoek van de werknemer. 

Wanneer heb je een intentieverklaring nodig?

Je hebt een intentieverklaring nodig wanneer je geen vast contract hebt en een financiële verplichting wilt aangaan, zoals het afsluiten van een hypotheek of huurovereenkomst. Door de intentieverklaring heeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat jij de lening kunt terugbetalen, waardoor jij makkelijker je hypotheek kan krijgen. 

Als je geen intentieverklaring krijgt wanneer je die wel nodig hebt, zal de hypotheekverstrekker je salaris niet meenemen in het berekenen van de hypotheek en kun je minder lenen. 

Wat staat er in een intentieverklaring?

Het lijkt misschien spannend, maar eigenlijk staat er heel weinig in een intentieverklaring, behalve antwoord op twee vragen:

  • Wordt bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een voortgezette of vernieuwde arbeidsovereenkomst?
  • Worden bij vernieuwing de arbeidsvoorwaarden gewijzigd? Indien ja: licht dit toe

Verschil intentieverklaring en werkgeversverklaring

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Met de intentieverklaring laat de werkgever zien de intentie te hebben de werknemer een vast contract te bieden. De intentieverklaring hoeft daarom alleen ingevuld te worden wanneer de werknemer geen vast contract heeft. 

Wanneer je een financiële verplichting aangaat voor de lange termijn, zoals een hypotheek, heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. Hiermee krijgt de geldverstrekker inzicht in de financiële situatie van de hypotheeknemer en of de hypotheeknemer de lening kan terugbetalen. 

Meer weten? Lees alles over het verschil tussen de intentieverklaring en werkgeversverklaring

Hoe bindend is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is niet bindend. Dat wil zeggen: je werkgever is niet verplicht je ook daadwerkelijk een vast contract geven. Met een intentieverklaring laat je werkgever namelijk zien alleen de intentie te hebben je een vast contract te geven. Er kan natuurlijk van alles veranderen, waardoor de werkgever je uiteindelijk geen vast contract wil of kan geven.

Voor- en nadelen intentieverklaring 

Dit heeft dus voor- en nadelen voor jou als werknemer. Het voordeel is dat je werkgever sneller een intentieverklaring zal geven dan wanneer het wel bindend is, waardoor jij makkelijker een hypotheek kunt afsluiten. Het nadeel is dat je alsnog geen zekerheid hebt ook daadwerkelijk een vast contract te krijgen.  

De gevolgen voor de werkgever

Omdat de intentieverklaring niet bindend is, heeft het voor de werkgever geen nadeel, maar wel een voordeel en dat is iets doen voor de werknemer waar de werknemer enorm mee geholpen is.

Hoe lang is een intentieverklaring geldig?

In de meeste gevallen vragen hypotheekverstrekkers om een intentieverklaring die maximaal drie maanden oud. Je kunt dus rekening houden dat een intentieverklaring maximaal 3 maanden geldig is. 

Hoe vraag je een intentieverklaring aan?

Een intentieverklaring vraag je aan als werknemer en dit kan gewoon bij je werkgever. Wanneer je bij een grote organisatie werkt, zal dit waarschijnlijk via HR of personeelszaken lopen. Vergeet niet: de intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring. Je werkgever zal dus een werkgeversverklaring moeten invullen waar de intentieverklaring een onderdeel van is. 

TIP! Om het je werkgever zo makkelijk mogelijk te maken (zodat jij zo snel mogelijk het ingevulde document ontvangt) kun je alvast een lege werkgeversverklaring sturen. NHG heeft een handig template gemaakt die je gratis kunt downloaden. Download ‘m hier


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media